poniedziałek, 27 czerwca 2011

Muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuusaka :)))))

Coś mnie wzięło na kuchnię grecką ostatnio... Grzebałam w moich przepisach i grzebałam aż znalazłam stary przepis na musakę - zapiekankę na bakłażanie. Są dwie wersje tego przepisu. Pierwsza to wersja oryginalna na samych bakłażanach a druga to połączenie bakłażana i ziemniaków. Ja zrobiłam tą pierwszą wersję, ale ugotowałąm do niej kilka ziemniaków w mundurkach, poprzekrajanych na krzyż (wtedy się robią w nich takie rowki) , zapieczonych w piecyku i posmarowanych masełkiem i posypanych przyprawą do ziemniaków.
Potrzebne składniki:
2 bakłażany
2 cebule
5-6 ząbków czosnku
puszka pomidorów
pęczek natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
trochę startego sera
sól, pieprz
oregano, najlepiej świeźe

Bakłażana kroimy na plasterki niezbyt grube, ok 5mm i osalamy z obu stron. Konkretnie. Kładziemy na durszlaku i czekamy ze 20 min aż puści gorzki sok. Później trzeba go opłukać wodą, bo inaczej potrawa wyjdzie nam za słona. Następnie obsmażyć z obu sytron na oliwie z oliwek, najlepiej oreganowej albo czosnkowej (ale można też wrzucić trochę czosnku na patelnię podczas smażenia) Bakłażan musi trochę zmienić kolor.Następnie układamy plasterki na dnie brytfanki żaroodpornej. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Przepis jest standardowy mniej więcej. Ja robię z przepisu z Thermomixa - mleko, żółtka, masło, mąka, natka pietruszki, vegeta własnej roboty, cukier, sok z cytrymy. W międzyczasie zesmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso i pomidory. Przyprawiamy. Dusimy tak długo żeby cała woda odparowała, ale żeby się nie przypaliło. Siekamy drobno pietruszkę. Kiedy wszystko jest gotowe na poukładane bakłażany sypiemy warstwę pietruszki, później warstwę mięsa z sosem, znów pietruszkę a na końcu resztę bakłażanów (powinno ich być i u góry i na dole mniej więcej tyle samo). Zalewamy beszamelem, posypujemy serem żółtym a na wierzch możemy jeszcze troszkę opruszyć pietruszką już dla wyglądu bardziej niż smaku. Zapiekamy ok 40 minut w 80 stopniach. Mniam....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz